Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3.évad

2010.02.10

 

 • December 22-én több szakkollégiumi csoporttagunktól "búcsút vettünk", mert diplomaátadó ünnepségen szociálpedagógusi oklevéllel gazdagodtak. Közülük többen dicséretet kaptak jó tanulmányi eredményükért és közösségi munkájukért, így Dalanics Edina, Karácsony Kinga, Karvalics Szabina, Szabó Réka, Varga Nóra. Gratulálunk!

 

 • December 2-4 között Esztergomban jártunk az Úton a szociális Európa felé című konferencián. A rendezvény fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök, valamint Erdő Péter bíboros esztergomi érsek és Schmitt Pál az Európa Parlament alelnöke, védnökei pedig Herczog László szociális és munkaügyi miniszter és Meggyes Tamás polgármester, országgyűlési képviselő voltak. Az oktatók társaságában 4 fő hallgató, köztük két szakkollégista, Görbe Leonárd és Görbe Fanni is részt vett a konferencián. A szociálpedagógus képzés 20. évfordulóján olyan témák kerültek a plenáris ülések és a munkacsoportok témái közé, mint a terep igényei, a szociálpedagógus identitása vagy a szociálterápiák. Sokat beszéltünk a kompetencia határokról, amely úgy tűnik, hogy még ennyi idő távlatából sem egységes. Nehéz volt meghatározni, hogy hol kezdődik a szociálpedagógia, mint képzés, hivatás és hol vannak a határai ennek a tudományterületnek. Az ilyen konferenciák, amellett, hogy kikapcsolódást is nyújtanak, nagyon fontosak a szakma szempontjából. Hallgatói státusban olykor talán idegen megjelenni, mi több, felszólalni, a tapasztalt, szinte a "terepen született" és azóta is ott tevékenykedő szociálpedagógus szakemberek körében. Mégis, ez a konferencia is bizonyítékült szolgált arra, hogy a szociálpedagógiába nem elég egyszer beleszeretni. Ezen szakma tanulása, tudása, szeretete, művelése, továbbfejlesztése, tanítása soha nem ér véget. A konferencián többször is elhangzott, hogy a szocpedes elsősorban a személyiségével dolgozik és az is nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele: "a kompetencia gyakorlat által, a területen szerezhető meg, nem a kosszal vagy az idővel ragad ránk."

 

 • November 23-án Dr. habil Bodnár Gabriella szakkollégiumi koordinátor közbenjárásával szakmai látogatást tettünk a Sopronkőhidai Fegyház-és Börtön büntetés-végrehajtási intézetében. Egy nevelőtiszt navigálásával körbejártuk az épületet, megnézhettünk néhány cellát, az étkezdét, iskolai tantermet, képzőművészeti termet, az udvart, a könyvtárat Mint megtudtuk, néhány szociálpedagógus végzettségű ember is tagja az ott dolgozóknak, akiket különböző képzések után, nevelőtiszti minőségben foglalkoztatnak.

 

 • Október 30-án Dr. habil Bodnár Gabriella Tanárnő megtartotta a várva várt első szakkollégiumi csapatépítő tréninget. A jelenlévők vidám hangulatban, de teljes komolysággal vették az akadályokat. A tréning célja az volt, hogy jobban megismerjük egymást, hiszen ez megkönnyíti majd a csapattá válást és a szakkollégiumi munkánkat is. A tréningen,- mint ahogy minden más tréningen szokás - titoktartást fogadtunk az ott elhangzott bizalmas dolgokkal kapcsolatban. Azt viszont megoszthatjuk, hogy a Tanárnő által összeállított feladatok teljesítése közben bőven akadt olyan, amely meglepetést okozott és új információkkal lettünk gazdagabbak. A hosszúra nyúlt nap- bár tele volt szabályokkal - mégis közelebb vitt ahhoz, hogy ezen túl könnyebben viszonyuljunk egymáshoz.

 

 • Október 16-17-én a Szakkollégium 5 fővel (Kelemen Anikó, Molnár Luca, Görbe Leonárd, Görbe Fanni, Finna Edit) képviselte Karunkat a XV. Szociális Képzésben Résztvevő Hallgatók Országos Konferenciáján Egerben. Az idei konferencia témája "Az iskolai erőszak" volt. A hivatalos megnyitó után több előadást is meghallgattunk. Pl.:Agresszió az (f)élővilágban; Partners Hungary képviselőjének előadása a mediációról, konkrét esetbemutatással; valamint egy iskolai gyermekvédelmi felelős beszélt nekünk a szociálpedagógus kompetenciájáról az iskolai erőszak tekintetében. Ezt követően következett a karok közötti megmérettetés, 3 perces téma-prezentálás során arról kellett beszélnünk, hogy mit tesz és tehet a szakember az iskolai erőszak terén és hogyan készít fel erre a képzés, továbbá lobbizni kellett ezen szempontok alapján a saját képzésünk mellett. A tét a 2010-es konferencia megrendezésének joga volt.
  Másnap szeminárium jellegű gondolatindító workshopok voltak szintén a konferencia központi témája köré fonva, életúttervezés, értékfeltárás, konfliktuskezelés és jövőműhely technikákkal. A cél az volt, hogy a különböző szociális szakos hallgatók közösen gondolkodjanak az adott témában, hiszen a terepen is erre lenne a legnagyobb szükség. A gyakorlat során bebizonyosodott, hogy jól működik a szakmai kooperáció, így talán remény lehet arra, hogy majd "élesben" is működni fog, hiszen nem csak a klientúra, hanem a szakmai cél is azonos lesz.
  A konferencia megrendezési jogát végül a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola nyerte és már most nagy a bizodalom arra nézve, hogy a Kart képviselő hallgatók ismét részesei lehetnek majd e szakmai megmérettetésnek és tapasztalatszerzésnek.

 

 • Október 12-én este "Szociálpedagógus a terepen" címmel fiatalos lendületű teaházunkban (a Kar volt hallgatói) Kozák Csaba és Maráz István mesélt családgondozói munkájuk szépségeiről, nehézségeiről. Meglátásaik szerint a szociálpedagógiához szükséges jellemvonások fontosabbak, mint maga a tárgyi tudás. "Erre születni kell"- zárta rövidre Csaba, aki frissen végzett hallgatónak számít még a pályán, de lelkesedése sok szakkolist magával ragadott.

 

 • Október 7-én gyertyafénybe és füstölő illatba burkolózott a tetőtéri társalgó. Esti teaházunkban Riez Andrea Tanárnő volt a vendégünk.  Mint ismeretes, Tanárnő friss oktatónak számít a Kar életében, de oktatásának visszhangja hamar ismertté tette. A hallgatók nagy többsége első ízben csak a szigorúságot látta rajta. Az idő múlásával azonban mégis csak kiderült, hogy ismételten a hallgatók azok, akik túl hamar és túl kevésből ítéltek meg egy oktatót. A teaházban sok kérdésben faggattuk őt, pályaválasztástól kezdve át a hobbikon, munkán, diákéveken, egészen a jövőbeli tervekig. Néhány hallgatóból kibuggyant a levegőben érezhető feszült kérdés: "Miért van az, hogy.."- és itt minden terítékre került, ami az oktatási stílusát érinti. Megkaptuk a választ is: "Tanítani jöttem, nem azért, hogy a szimpátia-versenyt megnyerjem."
  Ezt bizonyítja az is, hogy a végzős évfolyamból egy hallgató a következőképpen jellemezte őt a teaház végén: "Igaz, hogy az elején a mi évfolyamunknak is bőven volt vele nézetletérése, de akkor még nem értettük őt. Most már egész jól kijövünk. Én személy szerint örülök, hogy nála írtam a szakdolgozatomat, mert mindenben segített és ő tényleg nem csak tanítja, de tudja is a szakmát."
  Ezért is jelent nagy örömet a Szakkollégium számára, ha teaházat szervez, mert olykor ilyen nagy vallomások is elhangzanak. Riez Andrea Tanárnő élő bizonyítéka tehát annak, hogy mennyi múlik azon, ha mi hallgatók nem csak nézünk, de látunk is.

 

 • Szeptember 13-20-ig a Társadalom és Neveléstudományi Kutatóközpont (Prof. Dr. Kulcsár László és Szikra Andrea) a Kar támogatásával ismét megszervezte a falukutató tábort, melynek helyszíne Lábnyik, Bákó megye (Csángóföld, Moldva, Románia) volt. A táborban 5 oktató és 8 hallgató volt jelen, kutatási témák szerinti csoportokra bontva. A Szakkollégiumból Görbe Fanni vett részt a táborban, ahol Dr. Józsa Éva Tanárnővel és egy óvodapedagógus hallgatóval közösen kutattak a faluban élő emberek életével kapcsolatos kérdések nagy válaszai után. A hit, imádság, szegénység, gyermeksors, gyermekrajzok vallomása idén is központi helyen szerepelt a kutatásban. Diktafon segítségével rögzítésre kerültek a mélyinterjúk, ezzel is megkönnyítve a kutatás menetét és a majdani feldolgozást is. Az ott készült fényképekből október 28-án a Kutatóközpont kiállítást is rendezett Túl a Szeret folyón címmel.

 

 • Ettől a félévtől azon szakkollégisták, akik kutatási tevékenységet is folytatni kívántak, 2 kredit értékben felvehették az általunk meghirdetett Szakmai identitás fejlesztése című tárgyat, amit a szakkollégium szakmai vezetője, Dr. habil Bodnár Gabriella Tanárnő koordinált.

 

 • Szeptember elején köszöntöttük az új szakkollégistákat. Örömmel vettük tudomásul, hogy immáron már mind a négy évfolyamból vannak hallgatóink.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.