Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1.évad

2010.02.10
  • Május 2-án került megrendezésre a jótékonysági süteményvásár. Az NYmE-BPK udvarán található, leromlott állapotú filagória felújítására a szakkollégisták süti vásárt rendeztek karunkon, ahol hallgatóink és oktatóink által készített finomságokat vásárolhatták meg, a jó célt támogató érdeklődők. A több száz édes és sós sütemény eladásából befolyt összeg lehetővé teszi a felújítási munkák elkezdését. A Szakkollégium részéről Lukács Kármen fogta össze a csapatot.
  • Dr. habil Bodnár Gabriella Tanárnő megtartotta az első munkaerő-piaci tréninget, ahol a résztvevő szakkolisok megtapasztalhatták, hogy a szociálpedagógusnak milyen nehézségekkel kell szembenézniük majd a munkavállalás során.              
  • Karunk oktatója Sámson Tímea és kolléganője, Lipákné Kunstár Ágnes az SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat soproni munkatársaiként mutatták be a szolgálat működését. Legfontosabb alapelveknek az anonimitást, az előítélet mentességet és a titoktartást tartották. Bármilyen hívásról legyen szó, alapvető, hogy a hívó szabadságát tiszteletben kell tartani. Arra vonatkozóan, hogy bemutassák ennek az önkéntes munkának a nehézségét, egy egyszerű játékot játszattak velünk. A játékhoz két emberre volt szükség, akik egymásnak háttal leülnek egy asztalhoz. Mindkét ember előtt ugyanazok a színű tollak voltak letéve. Egyikőjük instruálta a feladatot, azaz, hogy éppen milyen színű tollat vegyen a másik a kezébe és azt hogyan helyezze el az asztalon. A cél az volt, hogy mindkét játékos asztalán egyforma formában, egyforma színű tollak legyenek. A feladat végén a két játékos felállt és hatalmas nevetésben tört ki. A tollakat ugyanis teljesen eltérően helyezték el. Ekkor döbbentünk rá, hogy mennyire mást értünk olyan egyszerű szavakon, mint "fent", "lent", "oldalra", "a zöldre merőlegesen", vagy a "kicsi"és a "középen". Tanulságul megértettük, hogy a szavaknak nem csak, hogy nagy erejük van, de amikor egy ember élete múlhat rajta, akkor már senkinek nem jut eszébe saját tévedésén mosolyogni.
  • A Bátor Tábor Alapítvány egyik fiatal munkatársát hívta meg a Szakkollégium, aki elmesélte, hogy évente 430 önkéntes közreműködésével valósítja meg a daganatos, és cukorbeteg gyerekek számára szervezett élményterápiás programjait. Az önkéntesek a tábor és minden program mozgatórugói. Vannak köztük diákok, orvosok, nővérek, fiatalabbak és idősebbek, mindenfélefajta foglalkozási területekről, sokféle tapasztalattal (élettel vagy tanulmányival). Szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne, hogy minél színesebb közösséggel találkozhassanak a gyerekek, hogy mindegyikük megtalálja azt az önkéntest, akit el tud fogadni, aki olyan támogatást ad neki, amilyenre szüksége van. A filmvetítéssel egybekötött tájékoztatás után három szakkollégista rögtön jelentkezett is a táborba.
  • Április 17-én került megrendezésre a Másság-Azonosság Szakmai Nap. Az egész napos rendezvény a fogyatékosság területeit mutatta be mindenki számára átélhető módon. A látássérült, siket és testi fogyatékkal élő meghívott vendégekkel való beszélgetés mellett a "próbáld ki, éld át" volt a legnépszerűbb. A látássérült szekcióban például az ablakokat sötét fóliával borítottuk, hogy teljes sötétséget teremtsünk ez által. Az ilyen módon elsötétített teremben a hallgatók megpróbáltak kenyeret vágni, vizet forraltak, majd teát készítettek és felszolgálták. A teljes sötét után a lámpákat felkapcsoltuk, hogy mindenki elmesélhesse élményét. A testi fogyatékosok szekcióban részt vevők a Kar folyosóján elhelyezett akadályokat próbálták kerekes székkel kikerülni. A hallássérült szekcióban kéz jelekkel próbáltak kommunikálni, több-kevesebb sikerrel. A rendezvényen olyan meghívottak voltak jelen, mint például a szombathelyi termék-és formatervező mérnök másodéves hallgatói, akik projektfeladataikat mutatták be, valamint a Tóth Antal iskola növendékei, jeltolmácsuk kíséretében.  Jelen volt továbbá Szakonyi Imre, a Mozgáskorlátozottak és Siketek Soproni Sportegyesületének elnöke és testi fogyatékos sporttársai.  A rendezvényt a KOMISZ (ami köztudottan "értelmi fogyatékos és "ép" színészek társulata) Integrált Színház Fekete Péter című vígjátéka zárta. A szakkollégisták a programot koordináló Takács Judit Tanárnővel működtek együtt és a nagy érdeklődésre való tekintettel arra a megállapításra jutottak: "nem ez volt az utolsó ilyen program."
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.